keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Punainen kivi


Läheisellä pellolla jököttää tiilenpunainen kivi. Kuka lie maalannut? Olisiko pintaan pesiytynyttä erikoista sammalta tai sen sienirihmastoa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ruostetta?

AAMU kirjoitti...

Voiko kivi ruostua? ;) vai onko ruoste jokin eliö?

Anonyymi kirjoitti...

Jos, sen kiven päällä on ollut jokin ruosteinen esine ja ruoste on sitä kautta päätynyt kiveen. Sitä tarkoitin.

Tuskin se sitä kiveä rikkoo ;)

AAMU kirjoitti...

Kiitos ehdotuksesta, joka on täysin mahdollinen mutta kallistuisin yhä sammal-teorian kannalle.

Moterni ihminen ottaa tässä vaiheessa avuksi googlen. Kun laittaa hakusanoiksi "ruoste" ja "sammal", saa yli 90 tuhatta viitettä. Hautakivien hoito-ohjeista löysin seuraavan:

"Kiinteytyneen sammaleen puhdistamiseen hakatuista pinnoista voi käyttää teräsharjaa. Tällöin pinnat on huuhdeltava hyvin, ettei niihin syntyisi ruostetta."

Kuvaa tarkasti katsomalla näkee pyöreitä valkoisia läikkiä, jotka ovat jotain sammalkasvustua. Miten lie siitä sitten punastunut. Olisiko joku jättänyt "kunnolla huuhtelematta" ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mä en nyt tajuu? Mikä sen ruostumisen sitten kivessä aiheuttaa, jos hautakiven esim. pesee teräsharjaa käyttäen? Eihän sitä harjaa sinne kiven päälle jätetä :O
Noita valkoisia laikkuja on tullut nähtyä monesti. Lienee tuo punainen "ruoste" jokin itiö laji?

AAMU kirjoitti...

Luulen, että "ruoste" tulee sammaleesta, onko se jotenkin muuntunutta tai kuolutta ainesta. Luulen, että sitä sanotaan ruosteeksi, kun se näyttää ihan kuin sitä olisi. Pitäisi kysyä biologilta varmaan.