maanantai 17. elokuuta 2009

Ikääntyminen


Uusimmassa Tiede-lehdessä (8/09) on rauhoittava tutkimustulos aivojen ikääntymisestä, nimittäin aivojen kyvystä käsitellä ikäviä kokemuksia. Tutkimuksessa näet havaittiin, että vaikka nuorten (25-vee) ja vanhojen (70-vee) muistitoiminnoissa ei ollut eroa, eri-ikäisten aivot tallentavat ikäviä muistikokemuksia eri tavoin: vanhat palauttivat epämieluisia ärsykkeitä huonommin kuin nuoret. Pääteltiin, että iäkkäät aivot karsivat tunteita kokemusten tallennuksessa. Ne pystyvät "järkeilemään" ikävien tilanteiden läpi. Tämä liitettiin muihin tuloksiin, joiden mukaan terveeseen vanhenemiseen kuuluu nuoruutta parempi tunne-elämän hallinta.

Voi vain toivoa, että osaisi vanheta terveesti.

2 kommenttia:

toinenliisa kirjoitti...

Hei AAMU, onneksi olemme vanhoinakin ihmisiä emmekä vain ikääntyneitä aivoja. Varmaan aivot "karsivat, järkeilevät", kuten sanot, mutta toisaalta vanhat kauhut, traumat, voivat nousta pintaan samantapaisissa tilanteissa kuin entiset kokemukset. Ikääntyneelle on kerinnyt kasvaa laajempi kauhukabinetti kuin nuorella. Jos kokemuksiaan ei tutkistele vaan "paketoi mielen piiloon", ne voivat esiin putkahtaessaan saada paljon pahaa aikaan sekä fyysisesti että psyykisesti. Vaikuttaa, että osaat "vanheta terveesti", kun näitä jo mietit. Itse olen jo (aika) vanha ja mielestäni aika terveesti vanhentuva sairauksienikin sisällä.
Luulenpa että siihen tarvitaan tuota tutkistelua, vuorovaikutusta
jota osin tämäkin bloggailu on. Lähikontakteista puhumattakaan.

AAMU kirjoitti...

Olet oikeassa. Aivot ovat väline, eivät ne ajattele vaan me, 'minä', joka on elämänsä elänyt tähän asti, saanut kokemuksia ja muistoja.

Kyllä tämä blogeilu on minulle tietoisesti "mielijumppaa", johon saattaa jäädä koukkuun kuin kuntosalilla käyntiin.