maanantai 13. huhtikuuta 2009

Avaruusötökkä ajassamme

Aliens on kamalan kauhistuttavien avaruusötökkä –elokuvien ylittämätön klassikko, joka kestää useamman katsomisen. Jännittävien käänteiden lisäksi elokuvassa ja sen monissa jatko-osissa on tärkeä aihe, joka koskee yksilöiden ja organisaatioiden tavoitteita: kummat ovat lopulta tärkeämpiä.

Ötökkä pääsee alukseen tekemään tuhoa, koska “tieteellinen johtaja”, Asch, rikkoo tieten turvamääräyksiä ja seuraa niiden sijasta saamaansa salaista ohjetta hakea ja suojella “täydellistä organismia”. Tämä tavoite on kaupallisen voitonpyynnin intressi , “prioriteetti yksi”, joka kumoaa kaikki muut. Ötökän täydellisyys on sen hengissä selviämisen “ihailtava puhtaus”, jota eivät sumenna “moraali”, “omatunto” tai “katumus”.

Eikös ole tuttua? Organisaatiolle asetetaan ylhäältä tavoitteita, joiden todellista epäinhimillisyyttä ei uskalleta sanoa ääneen vaan verhotaan vaikkapa “rakennemuutoksen” uuskieleen. Tämä merkitsee myös sitä, että johtajien ja työntekijöiden yhteys katkeaa. Niin käy elokuvassakin, kun tieteellinen johtaja paljastuu ihmisrobotiksi.

Tavallaan avaruusötökkä edustaa yhteiskunnassamme nyt vallalla olevaa suoraviivaista ja yksisilmäistä tehokkuuden tavoittelua, sokaisevaa ahneutta, jota perustellaan kokonaisuuden (eli meidän kaikkien) edulla kuten “hyvinvointivaltion perusteiden turvaamisella”. Se muuttaa ihmiset tuon tavoittelun välikappaleiksi, vailla omaa ajattelua ja oivallusta. Se tuhoaa ihmiset tuomitessaan heidät esteiksi ja kulueriksi.

2 kommenttia:

Sulo Heinola kirjoitti...

Täydellisyys käsitehän siinä elokuvassa oli juuri se paha kummitus. Toivottavasti täällä maailmassa olisi kaikki epätäydellistä, että kaikki kukat saisivat kukkia.

AAMU kirjoitti...

Siitä tietynlaisesta konemaisesta täydellisyydestä on tehty nykymaailman tavoite, vaikkei suoraan sanotakaan. Esimerkiksi pidetään (kuka pitää?) luonnonlakina, että tuotanto siirtyy (siis siirretään) sinne, missä pääomalle saadaan enin tuotto, siis siitä, että ihmiset jäävät työttömiksi ja alueet taantuvat, ja tuotto revitään uusien työntekijöiden selkänahasta alhaisten palkkojen ja ala-arvoisten työolosuhteiden kautta. Ötökkämme nyökkäisi tyytyväisenä tälle touhulle.