maanantai 23. tammikuuta 2012

Vuoden 1705 almanakkaKotimaisten kielten keskus, Kotus, on julkaissut suomen kielisen almanakan, joka painettiin yli 300 vuotta sitten.

"1700-luku oli valistuksen aikaa. Erityisesti luonnontieteet kukoistivat, ja niiden antamaa tietoa haluttiin jakaa myös kansalle. Vuosisadan alussa Turun akatemian matematiikan professori Laurentius Tammelin päätti alkaa kirjoittaa almanakkoja suomen kielellä."

"Vaikka Tammelin liitekirjoituksessaan moittii almanakantekijöitä sääennustusten liittämisestä almanakkoihin, hänenkin almanakassaan ennustuksia kuitenkin on. Säiden ennustaminen ei ole kuitenkaan hänelle taikuutta, sillä hän toteaa:

Jumala yxinäns ilman wallitze, ja hänen woimasans on anda sateen ja poudan cosca hän tahto. Ihmisen on mahdotoin tutkia sencaldaista Jumalan salaisutta, ja pidäis Almnacan kirjoittaiain oikeutta myöden sijtä lackaman sillä että he sijnä pettäwät sekä itzens että muut."

"Kalenteriosan ja liitekirjoituksen jälkeen Tammelin käy vuoden läpi kuukausi kuukaudelta. Hän selittää, miten kunkin ajankohdan taivaannäkymät vaikuttavat säihin ja ihmisen terveyteen."

"Tammelin ilmaisee asian siten, että jokin taivaankappale tai sen liikkeen vaihe tuo tai pitää jonkin määräilman tai tulee jonkin määräilman kanssa, esimerkiksi:

Uusi Cuu ja [– –] tuowat poudan myötäns:

Usi Cuu pitä packaisen, ensimäinen neljännes pysywäisen Talwen, Täysi Cuu Suoja ilman, mutta lopulla cowan packaisen;

uusi Cuu cosca Auringo sisällekäy Crapuun merckijn tule heldeen cansa;

Täysi Cuu tule tuulella ja wihmasatella."

http://scripta.kotus.fi/www/artikkelit/almanakka_1705/

4 kommenttia:

Huopalintu kirjoitti...

Ei taitaisi nykyajan professorit allekirjoittaa tuota tekstiä.

AAMU kirjoitti...

No, pitää nyt ainakin tarkkailla täysikuuta.

FeminineApproach kirjoitti...

Vaikealukuisia nuo kuvan vanhat kirjaimet, mutta kauniilta ne näyttävät.

AAMU kirjoitti...

Ehkä ensialkuun vähän hankalaa, mutta selvää suomea siinä lopulta on. Tyyli on koukeroinen.