tiistai 13. joulukuuta 2011

joulustressiä?


- Erikoistutkija Maija Mikkolainen-Hukka Aalto-yliopistosta. Miten välttää joulustressi?
- Mikä joulustressi?
- Täh!... No, kaikki se puuhaaminen, mitä joulun valmistelu vaatii. Ja lahjat, että mitä kenellekin. Meneehän jouluun paljon rahaakin… ja lamakin on jo tuossa ahistamassa ovella. Semmoiset asiat esimerkiksi.
- Ei joulu ole stressin aikaa, vaan piristävä ja monipuolinen paussi keskellä pimeintä talvea. Se saa ihmisten ajatukset pois työstä ja arjesta – sieltä niitä stressin lähteitä pitäisi paremminkin etsiä.
- Oletteko … noin siis ihan asiantuntijana sitä mieltä, ettei joulu olekaan stressaavaa? Kyllä monet ajattelevat aivan muuta.
- Voihan kaikenlaista ”opiskella” ilta- ja muiden lehtien kirjoituksista: ensin, että kuinka valmistan hyvän joulun, mistä tyyni joulumieli syntyy, kuinka askartelen persoonallisia kortteja, koristeita ja muita joulupalleroita, sitten mistä saan raittiin pukin ja lopuksi kuinka pääsen nopeasti eroon kertyneistä liikakiloista.
- Ette kai aivan tosissaan väitä, että joulustressi on median … jonkinlaista keksintöä?
- Sitä saatte kysyä itseltänne. Ajatelkaapa, kuinka ihanaa on mennä tavarataloon etsimään jotain mieluisaa, jolla yllättää rakkaimpansa. Ympärillä on tuhansia muita samanlaisia, sanoisinko ilon lähettetiläitä, samalla kauniilla asialla. Syntyy turvallinen tunne, kun kuuluu yhteen ja kuhisee muiden kanssa.
- Entä se kaikki tungos, kuumuus ja kiire?
- Olettekos panneet merkille, että ihmiset ovat joulukaupoissa toisilleen poikkeuksellisen ystävällisiä ja kohteliaita. Jonoissakin annetaan tilaa. Kyllä pieni epämukavuus kestetään, kun koetaan, että ollaan yhteisellä riemun ja rauhan asialla.
- Että noin. Te siis olette sitä mieltä, ettei jouluun liity mitään negatiivista?
- No, täyttyväthän taloyhtiön roskikset. Mutta nykyään joulukuustenkin kierrätys on järjestetty ekologisesti kestävällä periaatteella.

4 kommenttia:

Leenamarketta kirjoitti...

Joulu saa ihan oikeesti ihmiset kohteliaiksi, nautittavaa aikaa.

AAMU kirjoitti...

Erikoistutkijamme on siis oikeassa..

Hehkuvainen kirjoitti...

Asenne kohdillaan! (Maijalla siis.) :) Joulu on asennekysymys.

AAMU kirjoitti...

Eikös olekin.