sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Viisasten kiviTässä on viisasten kivi. Se on hyvin harvinen, koska meitä viisaita on niin vähän. Olen lohkaissut ja käyttänyt siitä jo muutaman palasen. Kiven sijainnin koordinaatit ovat kiven alla.

Wikipedia valottaa:

"Viisasten kivi on myyttinen aine, jota länsimaiset alkemistit etsivät tai yrittivät valmistaa. Viisasten kiven kerrottiin pystyvän muuttamaan muita metalleja kullaksi. Myöhäiskeskiajalta lähtien uskottiin, että viisasten kivi olisi samalla ollut myös kaikki sairaudet parantava ihmelääke ja että se voisi jopa tehdä ihmisestä kuolemattoman.

Ajatuksen viisasten kivestä keksi ilmeisesti 900-luvun persialaissyntyinen alkemisti Geber. Metallin muuntaminen toiseksi tarkoitti sen perusominaisuuksien uudelleen järjestämistä. Tähän tarvittaisiin ihmeainetta, eliksiiriä. Sen kuviteltiin olevan jauhetta, jauhettua Viisasten kiveä.

Kullantekoon tarvittavan aineen etsiminen sai aikaan "virtuaalisen kultakuumeen", jota lietsoi Böömin kuningas Rudolf II, joka lupasi tutkimusvaroja ja huiman palkkion. Lähimmäs lopputulosta pääsi englantilainen John Dee ja hänen apulaisensa Edward Kelley. He kuittasivat palkintorahoja Rudolfilta ennen kuin huijaus paljastui: Kulta liukenee kuningasveteen punaiseksi kloridiksi, ja tästä jauheesta voi "tehdä kultaa".

Suomen ja pohjoismaiden kuuluisin alkemisti August Nordenskjöld (1754-1792) yritti vuosikausia valmistaa Viisasten kiveä alkemistisessa uunissaan, joka on vieläkin nähtävissä Mäntsälän Alikartanossa. Swedenborgilaisena ideologina ja vapaamuurarina hän halusi valmistaa kultaa niin paljon, että rahan arvo ja sen ylläpitämä tyrannia olisivat romahtaneet. August Nordenskjöld on lisäksi niitä harvoja, jotka ovat kirjoittaneet kirjan Viisasten kiven valmistuksesta."

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Kiitos Viisastenkivi- tietoiskusta :)

Enpä ole moista tarinaa koskaan kuullut - olen vain kuullut puhuttavan viisastenkivestä....

Aina oppii jotain uutta!

AAMU kirjoitti...

Eikös, ja jos vielä sattuu semmoisen omistamaan ;);).