perjantai 4. marraskuuta 2011

suurin suomalainen

Jokunen vuosi sitten Yleisradio julisti äänestyksen suurimmasta suomalaisesta uusisänmaallisuuden viattomassa innoituksessa ja arvatenkin jonkun toisen maan esimerkkiä, formaattia, seuraten. Aihetta pohjustettiin pyytämällä joukkoa julkisuuden henkilöitä perustelemaan omaa valintaansa. Muistan ainakin Riitta Uosukaisen, jonka suosikki taisi olla Mannerheim, ja Mannerheim tuon ”kaikkien aikojen suomaisen” aseman voitti selvällä rinnan mitalla Risto Rytiin ja Urho Kekkoseen.

99 ehdokkaan listalle oli kai hyvää hyvyyttään kelpuutettu myös Matti Nykänen ja Juice Leskinen. Ja taisi joukossa keikkua Lallikin.

Suurimman suomalaisen valinta tukeutuu väistämättä tunteisiin, asenteisiin ja politiikkaan. Kuitenkin on olemassa objektiivinen ja kiistaton mitta, vaikkei täytäkään sukupuolineutraalisuuden vaatimusta, nimittäin ihmisen pituus.

Ilman epäilyn häivää suurin suomalainen on Väinö Myllyrinne 248 senttimetrillään. Sen hyväksi hän oli aikanaan lisäksi Euroopan sekä jonkin aikaa vielä maailman pisin.

Myönnettäköön, että Mannerheim ja Kekkonen olivat myös päätään muita pitempiä. Lallista ei ole luotettavaa tietoa.

2 kommenttia:

sylvi kirjoitti...

No olipa pituutta kerrakseen.

AAMU kirjoitti...

Komea poika, joita taisivat pituudesta johtuvat vaivat haitata aika lailla.