tiistai 31. heinäkuuta 2012

Kevätkesäinen tietokilpailu (reprint 2.5.2009)


Mikä laji on kysymyksessä?
 
Viiden pisteen vihje: Ilmaantuu kohtalaisen varhain keväällä ja tapaa muiden muassa suurten ostoskeskusten piha-alueilla.

Neljän pisteen vihje: Muuttaa pois myöhään syksyllä, eikä talvehtimispaikoista ole tutkittua tietoa.

Kolmen pisteen vihje: Luonteeltaan tavallisesti avoin, ei lainkaan ihmisarka; tuntuu olevan alati tarmokkaassa liikkeessä, toimittamassa jotakin.

Kahden pisteen vihje: Lajin naaraspuolisia edustajia näkee paljon useammin kuin koiraita, jotka ovatkin  todellisia harvinaisuuksia.

Yhden pisteen vihje: Ulkoasuna usein korkeakauluksinen bleesepusero, jonka päällä on tuulta pitävä takki tai haalari. Jos käyttää päähinettä, se on usein huivi, joskus lippalakki tai panta. Käsissä on koleina päivinä pilkkijän sormikkaat.

Joko arvasit?

Jos et, yksi armollinen vihje lisää: Ostettuasi vaikkapa hedelmäpuun taimen hän luo siihen vielä arvioivan katseen ja napsauttaa harkitusti pienillä puutarhasaksilla yhden tai kaksi oksaa. Naks ja naks, ja sinulle tulee tunne, että nyt taimesi on täydellinen.


Nämä puutarhamyyjät ovat ulkoilmaihmisen perushahmo. Katsokaapa heidän kasvojaan, jotka ovat kirpeän tuulen ja vaihtelevan auringon hiomat ja värittämät. Tai ahavoituneita huuliaan ja sormiaan. Heistä huokuu reipas terveys, jonka voi saada vain työskentelemällä ulkosalla vähintään kahdeksan tuntia päivässä, satoi ja paistoi. He ovat kuin toiselta tähdeltä.

Missä muuten mahtavat talvehtia?

4 kommenttia:

FeminineApproach kirjoitti...

Jos he viettävät talven lukulampun valossa mukavassa nojatuolissa, kuppi kuumaa vieressä pöydällä ja sylissään avoinna paksu puutarhakirja, -lehti tai siemenluettelo? Mielessä uudet suunnitelmat seuraavaa kautta varten, silmissä upeaakin upeammat istutukset ja uudenuutukaiset lajikkeet? Innokkaimmat piirtävät suunnitelmat paperille ja värittävät ne tarkoin. Kauden valokuvasaldoa tarkastellaan myös ihaillen ja samalla kriittisesti.

Niin, tämä oli siis omakohtaista kokemusta sisältävä arvio innokkaan puutarhurin talvi-illoista....=) Muut ulkona reippailijat tekevät samansuuntaista, esim. retkeilijä tutkii isoksi kasaksi kertynyttä karttapinoa ja haaveilee uusista, tutkimattomista poluista ja silmäähivelevistä maisemista.

Hups, tulipa pitkä kommentti, ja tämä oli lyhennetty versio, innostuin vähän....=)

AAMU kirjoitti...

Entisenä Lapin hulluna tunnistan kyllä itseni karttojen ääreltä...

FeminineApproach kirjoitti...

Entisenä? Etkö enää käy Lapissa?

Itse vasta saanut Lapin kuumeen, parhaillaan syksyn ruskareissu suunnitteilla!

AAMU kirjoitti...

Selkä ei enää kestä rinkan kantamista. Ei auta kuin sopeutua. Ruska-aika on Lapisssa melkein parasta, ja hyttyset ovat kaikonneet.